Glaspärlor, vikingatidens sportbil eller godisplock?
beads

Glaspärlor, vikingatidens sportbil eller godisplock?

Ända sedan vi blev bofasta bönder för cirka 12,000 år sedan har vi kunnat samla och spara på oss ting som aldrig förr. Detta har gett upphov till alla möjliga sätt att visa upp sina rikedomar på. I dagens samhälle är sportbilen ett bra exempel på ett av sätten man visar upp sin rikedom på. Sportbilen är precis lika oväsentlig som en glaspärla för ens överlevnad, men ändå samlar vi på dem när vi har lite pengar till övers.
Om Blot

About Blot

Some keep blots in historical places. Someone has their spot in the forest and some in their garden or a small altar in their home.  The blot usually/can consist of a blot ceremony and afterwards a feast/a party. Participants gather at a blot site and perform the blot together.
Glaspärlor, hur gjordes dom?
beads

Glaspärlor, hur gjordes dom?

Tillverkningen av glaspärlor och verktygen som används har inte förändrats mycket på tusen år, givetvis används moderna versioner av dem men funktionen har förblivit densamma. Hantverkaren behöver en liten ugn och en bälg för att uppnå temperaturer på över 1000 ℃. En ”dorn” är en rundstång i metall som det heta glaset kan lindas runt eller dras över, det finns arkeologiska fynd från Helgö av dorn med handtag. De fynd som gjorts på dornar har ofta konisk spets för att lättare avlägsna den färdiga pärlan.
Oden från Lejre

Oden från Lejre

Figurinen föreställer en person som sitter på en utsirad tron med två snidade djurhuvuden upptill. På tronens armstöd sitter två fåglar med spetsiga näbbar. Personen är iförd fotsid klänning, förkläde, fyra pärlshalsband, en halsring, en kåpa över axlarna och en mössa. Vem det föreställer är omdiskuterat.
Vikingatidens kvinnor

Vikingatidens kvinnor

Vikingatidens gravar säger att män och kvinnor hade olika symboler och roller, men att det fanns rika och mäktiga personer av båda könen. Vikingatidens kvinnor betraktades i det närmaste som jämbördiga med männen.    
Om bindrunor

About Bind runes

Bind runes are created by combining multiple runes to achieve a more powerful and complex symbol with a specific meaning or desired effect. Pictured: Old 'bind rune' from 17th century Icelandic 'black art book' - said to protect against jealousy and hatred of the outside world.
Horn nordlysviking blogg

Horn

A material for the future. Beautiful, durable, malleable and timeless. Ancient craftsmanship, created for you.
Jul vs jól

Jul VS Jól

Några av de skillnader mellan den kristna julen och det fornnordiska firandet av Jol (eller Yule) som praktiserades av vikingarna. 
adventskalender

Gör din egen adventskalender.

Förgyll dagarna fram till julafton genom att tillverka din egen adventskalender!