Ostara, vårens och gryningens gudinna

Traditioner och seder vid vår och påsk genom tiden.

Vikingarna firade vårdagjämningen. Germaner och Anglosaxer dyrkade gudinnan Ostara, som symboliserade våren och fruktbarheten. Firandet präglades av olika ritualer, fester och offergåvor som återspeglade både hedniska och kristna influenser.

Vikingabröllop: Traditioner och ceremonier Läsning Traditioner och seder vid vår och påsk genom tiden. 3 minuter

Våren var och är fortfarande en tid av förändring och firande.

Vikingarna firade vårdagjämningen och Germaner och Anglosaxer dyrkade gudinnan Ostara, som symboliserade våren och fruktbarheten. Firandet präglades av olika ritualer, fester och offergåvor som återspeglade både hedniska och kristna influenser.

Våren var en viktig tid eftersom den symboliserade slutet på den långa, hårda vintern och början på en ny växtsäsong.

Beda Venerabilis, en väldigt gammal munk med ett långt vitt skägg och smeknamnet The Father of English History, skrev om vårens- och fruktbarhetensgudinna för över 1300 år sedan. Ostara, eller Eostre, som gudinnan kallades, antas därför vara inspiration till det engelska namnet på påsk – Easter.

Festivaler och ritualer till Ostaras ära

Ostara, vårens och gryningens gudinna, var en viktig figur i gamla traditioner.

Många festivaler och ritualer hölls till hennes ära i syfte att säkerställa jordens fruktbarhet och samhällets välstånd. 

I samband med firandet av Ostara tändes ofta eldar som symboliserade ljusets återkomst. Eldarna tändes på kullar eller i närheten av heliga platser och syftade till att driva bort vintermörkret och välkomna vårvärmen.

Kaniner var kända för att vara väldigt fertila och blev därför associerade med påskens pånyttfödelse.

Enligt tysk folktro var kaninen kopplad till den kristna påskens eviga liv. Kaniner föds med öppna ögon, vilket fick tyskarna att tro att  kaniner alltid är ”vakna”.

Påskharen är en symbol för påsken som har sina rötter i tysk folklore. Traditionen med påskharen som gömmer ägg sägs ha börjat i Tyskland under medeltiden.

Påskharen introducerades i Amerika av tyska immigranter som bosatte sig i Pennsylvania under 1700-talet, och traditionen spreds sedan vidare därifrån. Påskharen har kommit att bli en älskad figur i många kulturer som en del av påskfirandet, där den ofta förknippas med nytt liv och återfödelse.

Vad symboliserar påskägget ?

Ägg representerar nytt liv och återfödelse. Ägg, precis som kaninen, har länge ansetts vara en uråldrig symbol för fertilitet, återfödelse och nytt liv , allt förknippat med vårfirandet av påsk! Ur ett kristet perspektiv representerar påskägg Jesu uppståndelse och hans uppkomst ur graven.

Påskkärringar och häxor

Påskkärringar, eller påskhäxor som de ibland kallas, är en del av den svenska påsktraditionen. Denna tradition har sina rötter i folktron där man trodde att häxor på skärtorsdagen flög till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen.

Ordet ”påsk” kommer från det hebreiska ordet ”pesah” och medeltidslatinets ”pascha”.

Vårdagjämningen, även kallad Equinox, var ett viktigt datum i kalendern.

Det markerade det ögonblick då dag och natt var lika långa, vilket symboliserade balans och förnyelse. Denna händelse firades ofta med festligheter och ritualer för att välkomna ljusets och värmens återkomst.

Påskriset.

Påskrisets historia – från piska till pynt
Innan påskriset dekorerades med fjädrar och ägg, brukade man piska varandra med riset. Ett syfte med denna smärtsamma ritual var att symbolisera Jesu lidande. 
Tidigare syfte var att den som risades skulle få ta del av trädets inneboende kraft.

Glad påsk.