Mann dricker från en hornmugg

Historien om mjöd: En tidslinje från 3000 BC till idag

Mjöd, även känd som honungsvin, har varit en njutning för människor i tusentals år. Det äldsta belägget för fermentering och konsumtion av honung och frukt kommer från Östasien och är mer än 8000 år gammalt!
+ULFBERH+T Läsning Historien om mjöd: En tidslinje från 3000 BC till idag 3 minuter Nästa FAQ

En tidslinje om Mjöd

Historien om Vikingatidens mjöd: En tidslinje från 3000 f.Kr. till nutid

Mjöd, även känd som honungsvin, har varit en njutning för människor i tusentals år. Det äldsta belägget för fermentering och konsumtion av honung och frukt kommer från Östasien och är mer än 8000 år gammalt! Drycken spreds över hela Eurasien och var väldigt populärt bland vikingarna, men även deras germanska och galliska företrädare på kontinenten var väldigt förtjusta i mjöd, till och med romarna och de gamla grekerna avnjöt mjöd till och från. Man kan säkert säga att de hade god smak, då vi njuter av denna dryck än idag!

7000 f.Kr. - 1 e.Kr.  Upptäckten av mjöd och dess resa genom årtusenden

Fermenteringen av honung kan mycket väl ha skett av rent misstag när det kanske lämnats en gryta med honung och vatten som glömts i några dagar. Under århundraden och årtusenden spreds drycken över Eurasien och det första arkeologiska spåret av mjöd finns bland Klockbägarkulturen och dateras till nästan 5000 år sedan. När mjödet spreds så blandades de med andra ingredienser såsom malt för att skapa mölska, eller med frukter och kryddor. Romarna brukade blanda honungsvin med kryddor och vatten för att dricka det varmt under kalla vinterkvällar, detta är var vi i Norden fått vårt glögg-koncept från. 

800-1100 e.Kr. - Vikingatiden

Vikingarna var kända för sin kärlek till mjöd, och det var en viktig del av deras kultur. Mjöd serverades ofta vid viktiga evenemang, såsom bröllop, festivaler och rituella ceremonier. Vikingarna trodde att mjöd hade magiska egenskaper. Skalder under vikingatiden kunde tillbringa en natt på en gravhög med inget annat än mjöd och ett fårskinn att sova på, i hopp om att förfäder eller Oden kom till en i drömmar med gudomlig poesi.

1300-1500 e.Kr. - Medeltiden

Under medeltiden fortsatte mjöd att vara populärt, särskilt bland de rika. Munkar tillverkade ofta mjöd i sina kloster, och det ansågs vara en lyxvara.

1600-1800 e.Kr. - Renässansen

Mjöd fortsatte att avnjutas under renässansen, och det nämndes till och med i Shakespeares pjäser. Mjöd användes också som medicin under denna tid, eftersom det ansågs ha läkande egenskaper.

1800-1900 e.Kr. - Industriella revolutionen

Den industriella revolutionen innebar många förändringar i produktionen av mjöd. Mjöd tillverkades nu i större mängder och såldes ofta på tavernor och pubar.

1900-2000 e.Kr. - Modern tid

Under 1900-talet föll mjöd ur popularitet när andra alkoholhaltiga drycker blev mer populära. Men på senare år har mjöd upplevt en återkomst i popularitet, och många hantverksbryggerier har öppnats runt om i världen. Idag finns det många olika varianter av mjöd, inklusive traditionell mjöd, melomel (fruktmjöd) och metheglin (kryddat mjöd).

Hälsofördelar med mjöd

Förutom dess utsökta smak har mjöd också vissa hälsofördelar. Mjöd är rikt på antioxidanter, vilket kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. Det anses också ha antibakteriella och svampdödande egenskaper, vilket kan hjälpa till att stärka immunförsvaret.

Sammanfattningsvis har vikingatidens mjöd en rik och fascinerande historia som sträcker sig över tusentals år. Från dess slumpmässiga upptäckt till dess popularitet bland vikingarna och dess återkomst i modern tid fortsätter mjöd att vara en älskad dryck som njuts av många människor runt om i världen idag.

Fortsätt läsa