Horn nordlysviking blogg

Horn

Ett material för framtiden. Vackert, hållbart, formbart och tidlöst. Uråldrigt hantverk , skapat för dig.

Jul VS Jól Läsning Horn 2 minuter Nästa Om bindrunor

Sedan urminnes tider, en symbol för överflöd.

En naturlig bägare som kanske är människans första glas. En brygga till våra förfäder och ett enklare liv.

Flitigt använt sedan tidernas begynnelse och fram till plastens uppkomst.

Kohornen är en restprodukt från djurhållning, som idag kan få en framträdande roll som ersättare av plast. Horn är 100% komposterbart.

 

Vikingarna drack ur många olika behållare och material, dryckeshorn gjorda från kohorn var ett väldigt vanligt material. Eftersom de vikingatida bönder inte avhornade sina kor så hade de en enorm resurs att använda för att göra dryckeshorn, kammar och skedar. Man skulle nästan kunna kalla det för förhistoriens plast. 

Tillverkning

Först sorteras hornen efter färg och storlek. Sedan behandlas, slipas, formas och poleras de för hand.

För att kunna böja eller forma hornet, hettas det upp över 160 grader. I övrigt används samma verktyg som till träarbetning.

Skötsel

Horn är ett naturmaterial, precis som trä och kan därför torka ut. Diska för hand med ljummet vatten och vid behov, diskmedel. Använd inte diskmaskin eller microvågsugn. Drick endast varma drycker ur hornkopparna ämnade för ändamålet.

Om du har ett dryckeshorn kan det vara bra att skölja ur med vatten direkt efter användning så inget fastnar i botten. Behöver du borsta längst ned i ditt ölhorn rekommenderar vi att använda en flaskborste. 

 

Fortsätt läsa